Blog

Tips om met een jong kind op stap te gaan

Er zijn heel veel opties om met een klein kind op stap te gaan. Dit kan uiteraard in de auto plaatsvinden maar voor een ritje in de buurt wil je wellicht liever een ander vervoermiddel gebruiken.

Met jouw kind op de fiets op pad gaan

Ouders of andere volwassenen hoeven gelukkig niet te wachten totdat een kind op hun eigen fiets kan rijden. Er zijn verschillende mogelijkheden om er op de fiets met een klein kind op uit te gaan.

Met een fietsstoeltje

Dit is vooral geschikt voor kinderen van 1 tot 4 jaar (en tot bijna 25 kg). Zo’n fietsstoeltje wordt gewoonlijk op het frame of de bagagedrager aan de achterkant van de fiets gemonteerd, hoewel sommige ook op het voorframe worden gemonteerd.

Met een fietskar

Een fietskar is met name geschikt voor kinderen van ongeveer 1 tot 6 jaar (of tot ongeveer 45 kg). Deze speciale aanhanger is bijzonder stabiel omdat het laag bij de grond staat en gemakkelijk te besturen is. De fietskar is een geweldige keuze voor al die fietsers die niet echt comfortabel met een kind in een kinderzitje fietsen.

Met een bakfiets

Er zijn veel gezinnen die een bakfiets als een leuke manier omarmen om met meerdere jonge (en soms wat grotere) kinderen de wereld te verkennen. Met een bakfiets kun je zwaardere ladingen vervoeren dan dat je normaliter op een standaard fiets kunt vervoeren. Deze fiets is ook stevig genoeg om met meer dan één kind tegelijk op pad te gaan.

Met jouw kind op de brommer of scooter op pad gaan

Als een fiets bijvoorbeeld qua afstand niet direct een optie is, dan kun je het kleintje bijvoorbeeld op een scooter meenemen.  Zeker als je al een scooter hebt, dan zal de vraag behoorlijk vlot bij je opkomen.

Mag je kind als passagier op een scooter?

De overheid heeft hier gelukkig een passend antwoord op:

‘Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.’

Het antwoord is dus duidelijk: het mag! Maar alle kinderen onder de 8 jaar dienen dan wel in een gecertificeerd kinderstoeltje te zitten en moeten een kinderhelm voor een scooter dragen. Dit is een helm die voor hun maat hoofd geschikt is en een kinband heeft die correct is afgesteld.

Ze moeten met dit stoeltje ook achter de bestuurder zitten, waarbij hun voeten perfect door het kinderstoeltje ondersteund worden.

Let er wel goed op om veilig te accelereren

Voor het rijden op een brommer moet de acceleratie erop natuurlijk soepel en geleidelijk zijn. Dit vooral bij het starten belangrijk om zo geen onnodige risico’s te lopen. En als de kinderen op de motorfiets stappen, dan moeten ze dat niet aan de kant doen waar de uitlaatpijp zit. Maar vanaf het trottoir en aan de veiligste kant van het voertuig, wat meestal de rechterkant is. Dit geldt ook voor het afstappen natuurlijk. 

Er zijn zoals je leest diverse mogelijkheden om lekker samen met je kind op pad te gaan. Dit kan door gezamenlijk een stukje te fietsen of met z’n tweetjes te snorren. “Als je het maar veilig doet” is het belangrijkste advies voor een aangename trip. We wensen jullie daarbij veel plezier!

Slaapt je kind beter met een open raam?

Het valt niet te ontkennen dat frisse lucht essentieel voor de mens is. We hebben het namelijk nodig om te overleven. In een ideale wereld zouden we zelfs constant buiten zijn en hier schone, zuivere lucht inademen. Helaas is dit voor veel mensen niet het geval. De gevaren van de binnenlucht verontreiniging kan schadelijk zijn, vooral voor huishoudens met kinderen.

De negatieve effecten van een slechte luchtkwaliteit binnenshuis

Een goede kwaliteit van de binnenlucht is cruciaal voor onze gezondheid. We brengen immers een aanzienlijke hoeveelheid tijd binnenshuis door. Luchtvervuiling kan zowel op de korte als op de lange termijn negatieve effecten op de gezondheid hebben. Vooral de jongere kinderen zijn kwetsbaar voor een slechte luchtkwaliteit binnenshuis, aangezien zij zich nog aan het ontwikkelen zijn en mogelijk nog niet een heel sterk immuunsysteem hebben.

Wanneer een woning onvoldoende ventilatie heeft, dan kan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis tot diverse kwalen leiden. Denk hierbij maar aan hoofdpijn, duizeligheid, hoesten en niezen, ademhalingsmoeilijkheden, een droge huid, keel en ogen. Het kan moeilijk zijn om al deze vroege symptomen al bij kinderen te herkennen en dan vooral bij baby’s. 

Een goede ventilatie is van levensbelang voor kinderen

Vooral jonge kinderen brengen relatief veel tijd binnenshuis door. En goede ventilatie is voor hen van levensbelang. Niet alleen huisstofmijten en schimmels kunnen een serieus probleem voor hen zijn. Maar de hoeveelheid vocht in de binnenlucht speelt hierbij een ook belangrijke rol.

Een goede balans tussen de temperatuur en luchtvochtigheid is belangrijk voor de luchtkwaliteit van de kinder speel- en slaapkamers. Een goede ventilatie is daarom enorm belangrijk. Want des te schoner de lucht, des te minder allergenen die allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Geef ze de gezonde binnenklimaat die ze verdienen

Goede ventilatie houdt deze boosdoeners behoorlijk buiten en zorgt tevens voor een gezond binnenklimaat. Zodat de kleinsten onder ons gezonder in de omgeving die ze verdienen kunnen spelen en slapen. Is er niet direct een raam die voor een optimale ventilatie zorgt, dan kan een velux lichtkoepel een ideaal hulpmiddel zijn. Er zal een prima ventilatie ontstaan wanneer je deze lichtelijk openzet.

Een slechte luchtcirculatie kan slaapproblemen veroorzaken

De meest voorkomende fysieke symptoom van slapen in een kamer met een slechte luchtcirculatie is het gebrek aan goede slaap. Dit geldt voor zowel volwassenen als kleine kinderen. Het gebrek aan frisse lucht en zuurstof kan de slaapcyclus namelijk onderbreken. En het kan verder tot onder andere slapeloosheid en onvoldoende slaap leiden.

Goed bij de juiste temperatuur ventileren

Slapen met een open raam lost misschien niet al deze problemen op, maar het kan met zijn frisse buitenlucht wel degelijk voor een betere slaapkwaliteit en een hoger energieniveau zorgen. De slaapkamer van jouw kind moet daarom goed geventileerd zijn en zou ‘s nachts idealiter op een temperatuur van ongeveer 16 tot 20° Celsius gehouden moeten worden.

Dit is iets wat prima in de lente en zomer gedaan kan worden door met een open raam te slapen. In de herfst en winter is het belangrijk om te weten dat als de kinderkamer temperatuur onder de 12° Celsius komt, dit de slaap negatief beïnvloedt. In dit geval zou je overdag het hele huis, en absoluut de slaapkamers, voldoende willen ventileren. Dit gebeurd door alle ramen een kwartier per dag flink open te laten staan. Zo wordt jouw huis van fijne verse lucht voorzien en kan je daarna beter met een gesloten raam slapen.

Goed slapen is heel belangrijk voor een kind

Verder is het aan te raden om de kinderkamer aangenaam donker, stil en opgeruimd te houden. Goed slapen is heel belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van jouw kind. Ze maken immers nog een hele ontwikkeling door waar het slapen een belangrijke rol vervult. Zeker als je weet dat een 5-jarige ongeveer 11 uur slaap per nacht nodig heeft, terwijl een 9-jarige ongeveer 10 uur nodig heeft om optimaal te kunnen presteren!

Kindvriendelijke vakantieparken van Landal Greenparks voor gezinnen

Ga jij binnenkort een weekje of weekendje weg met het hele gezin? Let dan even goed op. Wij hebben namelijk de top 5 kindvriendelijke bungalowparken van Landal greenparks vergeleken. In deze blog vertellen we je onze persoonlijke top 5 vakantieparken waar je zeker een met de kinderen heen moet gaan. Zo zijn er mooie zwembaden en lekkere restaurants. Ook de accommodaties zijn kindvriendelijk en er is voldoende te doen (miniclub, entertainment, speelhal etc.). Wil je liever direct een reis boeken? Bekijk dan direct hier het overzicht met vakantieparken geschikt voor kinderen.

1. LANDAL HOF VAN SAKSEN, DRENTHE (GROOT PARK, GIGANTISCHE WATERGLIJBANEN, VEEL ACTIVITEITEN, UITSTEKENDE BEOORDELINGEN)

Er zijn zes Landal Greenparks in Drenthe, in het noordoosten van Nederland, maar Hof van Saksen in Nooitgedacht staat hoog aangeschreven en is een aanrader. Toen we naar de beoordelingen keken scoorde het park een zeer indrukwekkende 4,5/5 op TripAdvisor en 4,6/5 op Google reviews, waardoor het de hoogste waardering kreeg van alle Landal Greenparks in Nederland (gebaseerd op het samenvoegen van deze scores om een score van 1 tot 10 te krijgen). Neem je zwembroek mee, want Landal Hof van Saksen heeft een overdekt zwembad, drie waterglijbanen en een ‘wildwaterbaan’ waar je je een 100 meter lange route volgt. De waterglijbanen zijn echt indrukwekkend – dit zijn geen standaard glijbaantjes uit een recreatiecentrum krijgt. Een van de zwembaden is een unieke beleving waarbij je door een enorme buis heen glijdt.

2. LANDAL MIGGELENBERG OF LANDAL RABBIT HILL, GELDERLAND (GROTE PARKEN, ZWEMBADEN, SPORTEN)

Er is een een keur aan vakantieparken van Landal Greenparks in Gelderland. De twee met de beste recensies op het moment van schrijven zijn Landal Miggelenberg en Landal Rabbit Hill met Landal Heihaas die er vlak achteraan komt. Landal Miggelenberg en Landal Rabbit Hill zijn allebei grote en drukke parken met veel vermaak voor gezinnen. U kunt er gemakkelijk een week blijven zonder het park te hoeven verlaten, hoewel u de omgeving misschien ook wel wilt verkennen! Landal Miggelenberg heeft een binnenzwembad en een splash park voor de kinderen, terwijl Landal Rabbit Hill keuze heeft uit binnen- en buitenzwembaden. Tijdens de zomermaanden biedt Landal Rabbit Hill ‘zwemmen in het maanlicht’ in het buitenzwembad. Beide parken bieden veel sport- en spelmogelijkheden (meestal tegen meerkosten). Beide parken hebben mogelijkheden tot bowling, minigolf, fietsverhuur, tokkelbaan en andere activiteiten. Ook kun je op bepaalde dagen in beide parken terecht voor spabehandelingen, bijvoorbeeld massages.

3. LANDAL AMELAND STATE, AMELAND (RUSTIG PARK, EENVOUDIGE VOORZIENINGEN, VLAKBIJ HET STRAND, GOEDKOOP)

Landal Ameland State is een van de kleinere parken van Landal, met eenvoudige faciliteiten en aan het strand. Er is geen overdekt zwembad maar het strand ligt op maar iets van 100 meter afstand en is dus ideaal voor mensen die liever buiten willen zijn en de omgeving willen verkennen. Verwacht in dit park geen eindeloos vermaak. Klanten geven zeer goede beoordelingen, met een gemiddelde van 4,5/5 op TripAdvisor en 4,3/5 op Google. De faciliteiten ter plaatse zijn vrij eenvoudig, in vergelijking met het non-stop entertainment op een vakantiepark als Landal Hof van Saksen.

4. LANDAL VILLAPARK VOGELMIENT, TEXEL (RUSTIG PARK BIJ HET STRAND)

Landal Villapark Vogelmient is een kleinschalig vakantiepark aan de Texelse kust. Er is geen keur aan activiteiten op het terrein maar het strand ligt dan wel weer op loopafstand en de beoordelingen van klanten zijn zeer positief. Gemiddeld gaven ze een 4,5/5 op TripAdvisor en 4,4/5 op Google, hoewel er niet zo veel beoordelingen waren in vergelijking met sommige grotere parken. Het is het soort plek waar u fietsen huurt of een lange wandeling maakt, in plaats van de hele dag vermaakt te worden. Er is geen restaurant maar zorgen eventueel wel voor ontbijt. Er is een speeltuin en een speelveld voor de kinderen, zodat ze even wat anders te doen hebben dan op hun smartphone te spelen! De accommodatie is vrijstaand en modern ingericht.

5. LANDAL WEST TERSCHELLING (ZWEMBAD IN DE BUURT, WATERSPORTEN OP HET STRAND)

Er zijn een paar Landal vakantieparken op Terschelling, maar ik zou beginnen met Landal West Terschelling dat zeer positieve recensies krijgt (4,5/5 op TripAdvisor). Het is ook een van de goedkopere Landal vakantieparken in Nederland. Het is een goede keuze als je aan watersport wilt doen, op het strand wilt liggen of wilt gaan paardrijden in de nabijgelegen zandduinen. De beroemde Brandaris Vuurtoren ligt ook in de buurt van het park. Er is een speeltuin en restaurant maar je moet even lopen om bij een overdekt zwembad te komen dat apart wordt beheerd (en u moet een toegangsprijs betalen). De accommodaties zijn appartementen voor twee, vier of zes personen.

De beste cadeaus voor je zwangere vriendin

Is jouw vriendin zwanger? Dat is natuurlijk hartstikke bijzonder! Maar een zwangerschap kan soms ook best zwaar zijn. Daarom kan het heel leuk zijn om je zwangere vriendin te verrassen met een mooi cadeau. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In deze blog zetten we een aantal prachtige cadeaus voor je op een rijtje!

Pretecho

Een pretecho is een ontzettend bijzonder moment voor de aanstaande vader en moeder. Je krijgt namelijk je kindje te zien! Een pretecho is dus een perfect cadeau voor je zwangere vriendin. En jij kan er stiekem ook van meegenieten als aanstaande vader. En weten jullie het geslacht van jullie kindje nog niet? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een geslachtsbepaling echo bij Pretecho&zo. Dit is namelijk een heel bijzonder moment om samen te delen!

Sieraden

Ook kan het heel mooi zijn om een sieraad te geven aan je zwangere vriendin. Dit is iets wat ze altijd bij zich kan dragen en wat haar altijd herinnert aan de bijzondere periode van de zwangerschap. Met dit cadeau is succes gegarandeerd!

Zwangerschapsmassage

Een zwangerschap kan best heftig zijn. Je krijgt namelijk te maken met allerlei emoties en met lichamelijke kwaaltjes. Misschien ben je wel heel misselijk, of gewoon ontzettend moe. Bovendien verandert je lichaam heel erg, wat ook een grote indruk op je kan maken. Een zwangerschapsmassage kan ideaal zijn om daarvan bij te komen. Tijdens deze massage kun je namelijk even helemaal ontspannen en je hoofd leegmaken.

Zwangerschapskalender

Ook een zwangerschapskalender is een ontzettend leuk cadeau. Dit is een ontzettend grappige kalender waarbij je iedere week een hart onder de riem krijgt. Perfect dus voor aanstaande moeders!

Verzorgingsproducten

Met een snel groeiende buik is striae niet altijd te voorkomen. Daarom kan je je vriendin waarschijnlijk heel blij maken met een paar goede verzorgingsproducten. Ga dus eens op zoek en kies bijvoorbeeld een fijne bodylotion uit voor je vriendin!