Slaapt je kind beter met een open raam?

slapend-kind

Het valt niet te ontkennen dat frisse lucht essentieel voor de mens is. We hebben het namelijk nodig om te overleven. In een ideale wereld zouden we zelfs constant buiten zijn en hier schone, zuivere lucht inademen. Helaas is dit voor veel mensen niet het geval. De gevaren van de binnenlucht verontreiniging kan schadelijk zijn, vooral voor huishoudens met kinderen.

De negatieve effecten van een slechte luchtkwaliteit binnenshuis

Een goede kwaliteit van de binnenlucht is cruciaal voor onze gezondheid. We brengen immers een aanzienlijke hoeveelheid tijd binnenshuis door. Luchtvervuiling kan zowel op de korte als op de lange termijn negatieve effecten op de gezondheid hebben. Vooral de jongere kinderen zijn kwetsbaar voor een slechte luchtkwaliteit binnenshuis, aangezien zij zich nog aan het ontwikkelen zijn en mogelijk nog niet een heel sterk immuunsysteem hebben.

Wanneer een woning onvoldoende ventilatie heeft, dan kan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis tot diverse kwalen leiden. Denk hierbij maar aan hoofdpijn, duizeligheid, hoesten en niezen, ademhalingsmoeilijkheden, een droge huid, keel en ogen. Het kan moeilijk zijn om al deze vroege symptomen al bij kinderen te herkennen en dan vooral bij baby’s. 

Een goede ventilatie is van levensbelang voor kinderen

Vooral jonge kinderen brengen relatief veel tijd binnenshuis door. En goede ventilatie is voor hen van levensbelang. Niet alleen huisstofmijten en schimmels kunnen een serieus probleem voor hen zijn. Maar de hoeveelheid vocht in de binnenlucht speelt hierbij een ook belangrijke rol.

Een goede balans tussen de temperatuur en luchtvochtigheid is belangrijk voor de luchtkwaliteit van de kinder speel- en slaapkamers. Een goede ventilatie is daarom enorm belangrijk. Want des te schoner de lucht, des te minder allergenen die allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Geef ze de gezonde binnenklimaat die ze verdienen

Goede ventilatie houdt deze boosdoeners behoorlijk buiten en zorgt tevens voor een gezond binnenklimaat. Zodat de kleinsten onder ons gezonder in de omgeving die ze verdienen kunnen spelen en slapen. Is er niet direct een raam die voor een optimale ventilatie zorgt, dan kan een velux lichtkoepel een ideaal hulpmiddel zijn. Er zal een prima ventilatie ontstaan wanneer je deze lichtelijk openzet.

Een slechte luchtcirculatie kan slaapproblemen veroorzaken

De meest voorkomende fysieke symptoom van slapen in een kamer met een slechte luchtcirculatie is het gebrek aan goede slaap. Dit geldt voor zowel volwassenen als kleine kinderen. Het gebrek aan frisse lucht en zuurstof kan de slaapcyclus namelijk onderbreken. En het kan verder tot onder andere slapeloosheid en onvoldoende slaap leiden.

Goed bij de juiste temperatuur ventileren

Slapen met een open raam lost misschien niet al deze problemen op, maar het kan met zijn frisse buitenlucht wel degelijk voor een betere slaapkwaliteit en een hoger energieniveau zorgen. De slaapkamer van jouw kind moet daarom goed geventileerd zijn en zou ‘s nachts idealiter op een temperatuur van ongeveer 16 tot 20° Celsius gehouden moeten worden.

Dit is iets wat prima in de lente en zomer gedaan kan worden door met een open raam te slapen. In de herfst en winter is het belangrijk om te weten dat als de kinderkamer temperatuur onder de 12° Celsius komt, dit de slaap negatief beïnvloedt. In dit geval zou je overdag het hele huis, en absoluut de slaapkamers, voldoende willen ventileren. Dit gebeurd door alle ramen een kwartier per dag flink open te laten staan. Zo wordt jouw huis van fijne verse lucht voorzien en kan je daarna beter met een gesloten raam slapen.

Goed slapen is heel belangrijk voor een kind

Verder is het aan te raden om de kinderkamer aangenaam donker, stil en opgeruimd te houden. Goed slapen is heel belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van jouw kind. Ze maken immers nog een hele ontwikkeling door waar het slapen een belangrijke rol vervult. Zeker als je weet dat een 5-jarige ongeveer 11 uur slaap per nacht nodig heeft, terwijl een 9-jarige ongeveer 10 uur nodig heeft om optimaal te kunnen presteren!