Tips om met een jong kind op stap te gaan

Er zijn heel veel opties om met een klein kind op stap te gaan. Dit kan uiteraard in de auto plaatsvinden maar voor een ritje in de buurt wil je wellicht liever een ander vervoermiddel gebruiken.

Met jouw kind op de fiets op pad gaan

Ouders of andere volwassenen hoeven gelukkig niet te wachten totdat een kind op hun eigen fiets kan rijden. Er zijn verschillende mogelijkheden om er op de fiets met een klein kind op uit te gaan.

Met een fietsstoeltje

Dit is vooral geschikt voor kinderen van 1 tot 4 jaar (en tot bijna 25 kg). Zo’n fietsstoeltje wordt gewoonlijk op het frame of de bagagedrager aan de achterkant van de fiets gemonteerd, hoewel sommige ook op het voorframe worden gemonteerd.

Met een fietskar

Een fietskar is met name geschikt voor kinderen van ongeveer 1 tot 6 jaar (of tot ongeveer 45 kg). Deze speciale aanhanger is bijzonder stabiel omdat het laag bij de grond staat en gemakkelijk te besturen is. De fietskar is een geweldige keuze voor al die fietsers die niet echt comfortabel met een kind in een kinderzitje fietsen.

Met een bakfiets

Er zijn veel gezinnen die een bakfiets als een leuke manier omarmen om met meerdere jonge (en soms wat grotere) kinderen de wereld te verkennen. Met een bakfiets kun je zwaardere ladingen vervoeren dan dat je normaliter op een standaard fiets kunt vervoeren. Deze fiets is ook stevig genoeg om met meer dan één kind tegelijk op pad te gaan.

Met jouw kind op de brommer of scooter op pad gaan

Als een fiets bijvoorbeeld qua afstand niet direct een optie is, dan kun je het kleintje bijvoorbeeld op een scooter meenemen.  Zeker als je al een scooter hebt, dan zal de vraag behoorlijk vlot bij je opkomen.

Mag je kind als passagier op een scooter?

De overheid heeft hier gelukkig een passend antwoord op:

‘Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.’

Het antwoord is dus duidelijk: het mag! Maar alle kinderen onder de 8 jaar dienen dan wel in een gecertificeerd kinderstoeltje te zitten en moeten een kinderhelm voor een scooter dragen. Dit is een helm die voor hun maat hoofd geschikt is en een kinband heeft die correct is afgesteld.

Ze moeten met dit stoeltje ook achter de bestuurder zitten, waarbij hun voeten perfect door het kinderstoeltje ondersteund worden.

Let er wel goed op om veilig te accelereren

Voor het rijden op een brommer moet de acceleratie erop natuurlijk soepel en geleidelijk zijn. Dit vooral bij het starten belangrijk om zo geen onnodige risico’s te lopen. En als de kinderen op de motorfiets stappen, dan moeten ze dat niet aan de kant doen waar de uitlaatpijp zit. Maar vanaf het trottoir en aan de veiligste kant van het voertuig, wat meestal de rechterkant is. Dit geldt ook voor het afstappen natuurlijk. 

Er zijn zoals je leest diverse mogelijkheden om lekker samen met je kind op pad te gaan. Dit kan door gezamenlijk een stukje te fietsen of met z’n tweetjes te snorren. “Als je het maar veilig doet” is het belangrijkste advies voor een aangename trip. We wensen jullie daarbij veel plezier!